Juridisch

Hoe belangrijk is een verkeersrecht advocaat?

Het zal je misschien verbazen dat het inhuren van een advocaat verkeersrecht je op de lange termijn daadwerkelijk geld kan besparen. Ja, advocaten zijn niet goedkoop, maar de gevolgen van het niet hebben van een advocaat kunnen nog duurder zijn. Verkeersovertredingen kunnen resulteren in punten tegen je rijbewijs, wat kan leiden tot hogere verzekeringstarieven, en in sommige gevallen een geschorst rijbewijs. Bovendien moet je een boete betalen als je wordt aangehouden en bekeurd voor een verkeersovertreding. Het bedrag van de boete hangt af van de ernst van de overtreding, maar het zal aanzienlijk minder zijn als je een advocaat hebt die namens jou kan onderhandelen.

Wat is een verkeersovertreding?

Een verkeersovertreding is elke illegale handeling die een bestuurder begaat tijdens het besturen van een voertuig. Verkeersovertredingen kunnen worden ingedeeld in bewegende of niet-bewegende overtredingen. Verkeersovertredingen zijn overtredingen die worden begaan terwijl het voertuig in beweging is, zoals te hard rijden, door rood licht rijden of een illegale afslag nemen. Niet-verkeersovertredingen zijn overtredingen die plaatsvinden als het voertuig geparkeerd staat of anderszins niet rijdt, zoals parkeren op een gehandicaptenplaats zonder vergunning of een verlopen registratie.

Waarom een advocaat inhuren?

De meeste mensen kiezen ervoor om gewoon de boete te betalen en verder te gaan als ze een bekeuring krijgen. Dit is echter niet altijd de beste handelwijze. Verkeersboetes gaan meestal gepaard met punten op je rijbewijs, wat kan leiden tot hogere verzekeringstarieven en in sommige gevallen een geschorst rijbewijs. Als je een advocaat hebt die gespecialiseerd is in verkeersrecht, kan die de aanklacht tegen je verminderen of zelfs helemaal seponeren. Een ervaren advocaat kent de ins en outs van het rechtssysteem en kan er doorheen navigeren om je de best mogelijke uitkomst te bezorgen.

Conclusie

Hoewel het misschien lijkt alsof het inhuren van een advocaat gewoon weer een kostenpost is, kan het je op de lange termijn juist geld besparen. Aan verkeersboetes zijn punten verbonden voor je rijbewijs, wat kan leiden tot hogere verzekeringstarieven of zelfs een geschorst rijbewijs. Als je een ervaren advocaat aan je zijde hebt, kan die de aanklacht tegen je verminderen of zelfs helemaal seponeren. Dus als je geconfronteerd wordt met een verkeersaanklacht, aarzel dan niet om contact op te nemen met een advocaat die gespecialiseerd is in verkeersrecht – het zou wel eens de beste beslissing kunnen zijn die je ooit genomen hebt.

Bron: verkeersrechtadvocaat.be